17.12.11

Nyckeln är proaktivitet - Att se lösningar innan ens kunden nås av problem

Delivery Manager

Med erfarenhet från både inköps- och säljbranschen har Josefine Mendel hittat en plattform som förenar den kunskap och proaktiviteten som krävs i rollen som Delivery Manager.  

Josefine Mendel (1).jpg- Det är oerhört stimulerande och utvecklande för mig att kunna använda flera av mina tidigare kompetenser. Med sälj i bagaget har jag inte bara förståelse för hur våra Key Account Managers arbetar, utan kan även bidra med min kunskap att göra affären mer lönsam genom affärsutveckling.  

Hur jobbar ni på Xllnc?

- De som har samma roll som mig är kundansvariga och har hand om det operativa flödet, ser till att det dagliga fungerar helt enkelt. Vi har kontakt med både leverantörer och slutkund för att säkerställa att vi uppfyller den kvalitet som våra kunder förväntar sig, och helst lite till. Vi jobbar som spindeln i nätet i hela leveranskedjan.

Om vi börjar med kunden, hur jobbar ni mot och med kund?

- I min roll är det viktigt att jobba proaktivt, att hitta lösningar på utmaningar innan kunden ens uppfattat att det är ett problem. Vi har möten med kund varje vecka där vi går igenom helhet och status för alla leveranser. Det händer hela tiden saker i samband med en leverans, inte minst inom våra kunders egna organisationer. Det rör sig om allt ifrån att kunden av olika anledningar behöver byta leverantör till att organisationen ska skala upp och då behöver utöka sina beställningar. 

Eftersom förändringarna påverkar processen gäller det att i min roll vara lyhörd och på tårna så att jag hela tiden kan ligga steget före. Delivery Managers ska se till att rätt produkter finns i lager för att Xllnc ska leverera enligt SLA, och helst ännu bättre. 

 Xllnc mäts kundnöjdhet via Xllnc Quality Puls (XQP) där Delivery Managers har en nyckelroll, kan du beskriva? 

- Det stämmer, Delivery Managers är vad man kallar Singel Point of Contact (SPOC) i den här kedjan, vi är noden för hela leveranskedjan. 

Jag jobbar mycket med att få mina kunder nöjda och då är relationen utgångspunkten. Det betyder att jag behöver vara effektiv och jobba förebyggande för att saker inte ska hamna mellan stolarna. Om våra kunder får problem är det otroligt viktigt att jag löser dem snabbt och smidigt. 

Hur jobbar du vid incidenter? 

- Jag tror starkt på att man får bäst resultat om man försöker vända en incident till något positivt. Jag kan ge dig ett exempel. En av våra kunder hade beställt en telefon som han var tvungen att ha senast fredag. Men av någon anledning hade den dykt upp på ett annat av företagens kontor. Det jag gjorde då var att jag först undersökte lagerstatusen men insåg snabbt att vi inte hade just den modellen hemma. Då åkte jag till MacHuset i centrala Växjö, plockade ut den sista modellen som fanns i deras lager och därefter vidare till Lenhovda. Väl på plats kunde jag leverera telefonen personligen till kunden. 

Wow, vad fick du för respons? 

- Det var verkligen positivt, han som fick telefonen gav mig en guldstjärna och upplevde att vi vände på hela situationen och det är bland annat sådant som triggar mig. Mitt mål är alltid en så nöjd kund som möjligt.  

Så här, om Xllnc strävar efter att ligga på en 3:a i kundnöjdhet, strävar jag efter en 4:a. Jag älskar att utmana mig själv, ja, det är nog uppenbart att jag är något av en tävlingsmänniska. 

Jag vet att du tränar, har du samma inställning där, att pusha gränsen och hela tiden bli lite bättre? 

- Jo, så är det nog. Efter mina graviditeter satte jag igång med träningen tre veckor efter förlossningen. Vill jag ha en förändring så ser jag till att skapa det. 

Jag har svårt att vänta på att saker ska hända, jag gör det gärna på en gång utan att tänka så mycket. Jag är spontan, snabb och väldigt resultatinriktad.  

Xllnc har ju värdegrunden - The Xllnc Way som rymmer just det vi pratat om, vilka delar av värdegrunden tycker du stämmer bäst in på dig? 

- Att vi jobbar väldigt nära beslutsfattarna och samtidigt förväntas fatta egna beslut, det gillar jag och det stämmer bra på mig. Men också det att jag strävar efter att bli mer effektiv. Jag försöker alltid gå till jobbet med en positiv inställning då jag vet att det lätt smittar av sig på andra och då bidrar det till en bättre stämning i gruppen. När det kommer till "The Xllnc Way" så tror jag nog i och för sig att alla delar stämmer in, mer eller mindre och att det är därför jag trivs på Xllnc.

Följ Xllnc blogg!