18.06.11

Vad har techno, fiske och katter med kundrelationer att göra?

Johan Byström är Xllnc Key Account Manager, han klev ombord på företaget i vintras och vet hur man bygger trygga och långsiktiga affärsrelationer 

JOhan bylundHej Johan och välkommen till Xllnc. 

- Tack Ninni, tack det känns väldigt bra att vara här!  

Du kom närmast från Dustin där du var Key Account Manager för print offentlig sektor och för större privata företag i 4,5 år. Innan det var du på Toshiba som Key Account Manager, du är utbildad Key Account Manager IHM. Vad är drivkraften för dig i ditt jobb?  

- Nummer ett är att jag på riktigt tycker om att skapa relationer med människor och ännu roligare är det då så klart när dessa relationer renderar i affärer. Jag är en social person med fokus på att bygga långsiktigt. Kunden ska känna att hon eller han vill göra affärer, det är grundläggande. 

Vad är ditt fokus i mötet med kund? 

- Det beror på flera olika faktorer, att alla individer är olika är det mest grundläggande som man behöver förstå, men även om det är en ny eller en befintlig kund spelar roll. Vid bearbetning av en ny kund så handlar det alltid om att bygga ett förtroende mellan parterna. Då gäller det att inte gå på för hårt och försöka kränga saker, vilket är en bild många har av hur en säljare är som inte stämmer. Den försäljning som jag jobbar med handlar om affärer som skall fungera långsiktigt och då är det A och O att lära känna kunden, att kunden får lära känna både mig och företaget. I min värld är det sällan att kunden byter ut sin leverantör så det gäller att vara lyhörd, lyssna och förstå om kunden är nöjd med sin nuvarande situation eller inte. Att inte gömma sig för problem utan att helst lyfta fram dem innan kunden ser problemet. 

Med befintliga kunder finns redan ett förtroende och då är resan lite enklare att få till möte med rätt personer.  

Varför blev det just print? 

- Min pappa har ett förflutet inom Office dokument kedjan och drev två kontor, Örnsköldsvik och i Härnösand. Genom sina kontakter hjälpte han mig att få ett jobb i Stockholm och sedan har jag blivit kvar i branschen och jag trivs väldigt bra. Svanströms blev första anhalten 1987. 

En av anledningarna till att du flyttade till Stockholm var musiken, berätta! 

Det stämmer, jag älskar musik och ville helt enkelt ha tillgång till ett större musik och konsertutbud. Musiken var egentligen den primära orsaken till flytten.  

Du skriver egen musik? 

- Ja, Jag skriver och producerar elektronisk dansmusik i min studio hemma och åker gärna till London, Berlin, Ibiza eller Miami där musikutbudet är som störst och där en gammal räv lätt smälter in bland likasinnade i alla åldrar. Sverige och Stockholm är litet och publiken relativt ung vilket gör att resandet utomlands lockar mer. Sedan har jag familj och två tjejer som får den mesta tiden efter jobb så planering för resande blir en viktig parameter. 

Ser du några samband mellan musik och sälj? 

- Ja, musik är ju något som alla har en relation till och jag har ett allmänt och brett intresse för olika musikstilar, därmed kan jag nå fram till människor ganska lätt.  Fiske, hockey och katter är några andra intressen som toppar listan och eftersom mina specialintressen är äkta och samtidigt intresserar människor i allmänhet är det en trevlig utgångspunkt för att bygga relationer. Bra och långsiktiga affärer måste vara autentiska. 

 

Följ Xllnc blogg!