18.03.16

Mål, struktur och planering i fokus -möt Xllnc nya projektledare MiaFia Axelsson  

MiaFia Axelsson är mäklaren som gick över till IT-branschen, hur kommer det sig att du valde just IT? 

MiaFia.jpg- Det var faktiskt lite av en slump. Efter det att jag var klar projektledare tittade jag på olika branscher och blev rekommenderad till Dustin. Jag bestämde mig för att prova och fastnade. 

Välkommen till Xllnc! 

- Tack!  

Du är utbildad till agil projektledare på Teknikhögskolan, varför valde du just den utbildningen? 

- Marknaden gick emot ett mer agilt arbetssätt och det låg i tiden helt enkelt. Men det handlade inte bara om agila processer, vi fick även lära oss traditionell projektledning och det med anledning av att det är viktigt att känna till båda metodikerna eftersom organisationer fungerar så olika. Vissa företag kan implementera det mesta av ett agilt arbetssätt medan andra organisationer behöver en mer traditionell styrning.   

Vad skiljer de olika metoderna åt? 

- Generellt kan man säga att i ett traditionellt projekt bestäms allt innan man sätter igång. I ett agilt projekt finns det hela tiden utrymme för att integrera nya insikter under arbetets gång och därmed löpande ta nya beslut. I det traditionella projektet finns en projektplan som är ganska fast och styrd, medan det inom agil projektledning är lösare ramar med utrymme för förändringar under projektets gång.  

Vad gjorde du innan du hamnade i IT branschen? 

- Jag arbetade som fastighetsmäklare, och så har jag jobbat inom vården samt varit reklamationsansvarig inom kundtjänst. Så jag har erfarenhet från lite olika branscher och yrkesområden. 

Då är du alltså van med att hantera stressade och kanske upprörda människor? 

- Ja, när jag satt som reklamationsansvarig brukade folk morra ganska rejält via mail, men när man ringde upp så blev det en helt annan ton, så jag brukade alltid ringa upp. Att få till bra samtal och möten mellan människor är viktigt. 

Varför valde du Xllnc? 

- Företaget verkade vara en bra arbetsplats med en platt organisation samtidigt som det är strukturerat. Som projektledare drivs jag av lyckade resultat och nöjda kunder men även spännande och utmanande projekt, vilket jag har möjlighet till här. 

Vad ska ett utmanande projekt bestå av enligt dig? 

- Det är alltid utvecklande att lära sig något nytt, och det kräver att man är i ett sammanhang där det finns möjlighet att växa. Det betyder också att det måste finnas delar i projektet som är nya, det är triggers för mig.  

Även privat sätter du upp konkreta mål, berätta. 

- Varje år sätter jag upp årsmål, både högt och lågt. Det handlar om allt från karriär och hälsa till olika resmål. Ett år bestämde jag mig för att jag skulle slå golfbollar på en golf ranch. Nästa gång ska jag hitta någon som kan hjälpa mig hur man slår.  

När jag specificerar mina mål i början på året är de lätta att följa upp. Träna på spanska är ett mål som följer med varje år.  

Att hitta ett nytt spännande jobb var det ett av målen förra året?  

- Ja det stämmer. Jag hade även som mål att byta lägenhet och det uppnådde jag när jag samtidigt blev sambo. 

Du har tydliga mål i livet, hur agil tillåter du dig att vara? 

- Jag är nog ganska agil i mitt sätt att leva. Om jag kommer på något under året som jag gärna vill göra så gör jag det så klart. Jag är inte en fyrkantig människa utan gillar spontanitet, det är viktigt för mig 

Är det något du planerar in som återkommer från år till år förutom spanskan? 

- Ja, resor står ständigt på listan. Jag hade möjligheten att semestra en vecka  Mauritius i januari och var nyss i Berlin. Nästa resa går eventuellt till Nice.  

Följ Xllnc blogg!